Vi har nettopp avsluttet tidenes Vinter-OL for Norge i Pyeongchang. 39 medaljer kan vi med rette skryte av. Likevel var det en reklamekampanje som fanget størst interesse hos meg rundt TV-sendingene.

Toyota er partner for Olympiske og Paralympiske leker i 8 år framover. Kampanjen Start your impossible ga meg et håp om at verden er i ferd med å endre seg. Fokuset på løsninger og muligheter for alle ble vist på en troverdig måte. Og for meg var det fritt for stigma rundt funksjonsnedsettelser.

Noe av det viktigste er at det var fokus på bevegelse og eksempler på mange forskjellige former. Uten å ha spesifikt fokus på en begrensning ved en funksjonsnedsettelse.

I Paralympisk sammenheng er det ikke helt nytt. Jeg synes det skjedde mye da London fikk lekene i 2012. For første gang var det fokus på styrke og eksepsjonelle prestasjoner. Visste du at Paralympics i 2016 samlet over to millioner tilskuere på en dag i Rios Olympiapark og  slo kveldsrekorden fra IOC sine sommerleker?  (kilde: Dagbladet)

Disse signalene viser at noen henger etter i inkludering. IOC vil ikke ha inn Paralymperne. Nå kan det hende at toget snart har gått. For om Paralympics øker like mye i popularitet, kan det hende de taper markedsverdi på å bli en del av IOC: IPC har nok også hatt noe motstand mot en fusjon allerede. Men det har vært mer på grunn av frykt for å bli borte i IOC.

Anerkjennelsen av de paralympiske utøverne er et område hvor norsk næringsliv henger etter. Jeg har vært nok i utlandet til å se at andre land er mye flinkere til å bruke slike profiler i markedsføring. Noe av problemet ligger også i idretten selv som ikke er gode til å selge markedsverdien til disse utøverne. På tross av nye TV-konsept som har vist at funksjonsnedsettelser ikke alltid representerer en funksjonshemming, blir ikke kvalitetene til våre Paralympiske utøvere solgt. Eller er det snevre ledere i norske selskap som ikke kjøper en verdi som stadig flere internasjonale selskap har fått øynene opp for?

Norge samler nok ikke like mange medaljer i Paralympics i vinter. Her har vi tapt utrolig mye terreng i mange år. Det har ikke vært investert i det forspranget vi hadde. Men jeg gleder meg til å følge dem på NRK – spesielt siden Torstein er på parahockeylaget. For jeg har hørt rykter om at NRK har rettighetene. Dessverre så har mine Google-søk ikke hjulpet meg noe til å få mer informasjon om sendeplaner. Nok et eksempel på den norske holdningen til de Paralympiske leker.

Uansett ønsker jeg våre stolte utøvere lykke til!

 

 

 

X
%d bloggere liker dette: