Det knaker bak meg. Et stort lastebilhjul velter fram. Bak kjemper Tatjana for å få det opp av grøfta. Det er utvilsomt god trening å rydde opp etter andre.

Blytungt lastebilhjul

Jeg blir veldig nysgjerrig; hva er en god forklaring på hvorfor et lastebilhjul ligger i grøfta ved en rasteplass? Det så helt ut og det var luft i dekket. Er slike hjul så billige at sjåføren bare slenger det vekk? Eller har det løsnet og bare blitt liggende?

Vi fant heldigvis bare ett lastebilhjul. Til gjengjeld var det blytungt. Heldigvis hjalp terrenget oss med å få det opp på lasteplanet.

Trafikksikkerhetskampanje med miljøperpektiv

Biler må ha stor gjennomtrekk. For det er tydeligvis vanskelig å beholde ting inne i bilen. Emballasjen «dekorerer veikanten i store mengder. Vi kan sikkert starte en studie i reisendes diettvaner i bil bare ved funnene langs veien. Red Bull er en av vinnerne. Jeg anbefaler heller at sjåføren stopper og tar seg en luftetur med en pose for å rydde søppel, enn at han må drikke energidrikk for å holde øynene oppe. En ny trafikksikkerhetskampanje med miljøperspektiv?

Noen har tydeligvis fått mer enn nok energi av disse boksene og, for mange var revet opp slik at det ble skarpe kanter. Konsekvensen kan være fatal om dette havner i et dyr. Vi fant slike rester og glasskår både langs veien og elva. Hjernen er sikkert på ferie den og på biltur…

Sigarettplantasje

Vi hevder at det blir færre røykere. Røyker da disse mer? Eller er det så krevende å kjøre bil at røyksuget blir ekstremt? Sneipene og snusposene ligger ikke bare på rasteplasser. De ligger med en knapp meters mellomrom langs hele veibanen (selvsagt med litt varierende avstand. Så strukturerte er ikke bilistene). Ifølge min informasjon så gror det ikke nye sigaretter av sneiper i naturen. Ikke forsvinner de heller. De kan derimot lett kvele en smågnager.

Dopapir og våtservietter

Tenk også over at hvis dere må på do i naturen, så kan dere reflektere litt over hvor hyggelig dere synes det er å vasse i dopapir og våtservietter. Løsningen er enkel. Plukk med dere papiret i en pose. Og finn noe å dekke til ekskrementene med. Ha gjerne en liten hagespade i bilen og grav et hull.

Plast av forskjellig sort er også lett å finne. Alt fra emballasje til rundballplast. Vårflommen rydder effektivt på jordene, men etterlater seg mye på veien nedover. Når ting ikke forvitrer, havner det et sted. Siste stopp er eventuelt havet. Vi fant mye som ikke fikk en så lang reise.

Bli med å holde det trivelig – alltid!

Jeg vet ikke helt om jeg vil takke alle «bidragsytere» for en spennende helg. Søppelrydding er en oppdagelsesreise. Vi var med på ryddeaksjonen i Dovre. På en helg brukte vi cirka tolv timer langs vei og elv og fylte opp lasteplanet på pick-upen to ganger.

Dette er en aksjon som burde vært unødvendig. For det skal ikke mye til. Jeg foreslår en huskeliste på tre enkle bidrag:

  1. Ha med deg søppelpose i bilen
  2. Kast eget søppel i en søppelkasse
  3. Gå en liten tur i nærområdet hver uke og plukk med deg det du ser.

Det kan hende du får et par ekstra poser i restavfallet ditt, men jeg tror du har råd til å betale den ekstra avgiften som et bidrag til et triveligere miljø. Du kan også få noen fine turer som en bieffekt.

Vi har en allemannsrett i Norge. Den gir også et ansvar. Ansvaret gjelder alle uteområder. Bli med å holde det trivelig – alltid!

X
%d bloggere liker dette: