«Det var en strålende tur! Og Grimsdalen var bare helt fantastisk!» Stemmen fra Bergen tilhører en overveldet håndsyklist som ringte meg etter Tour de Dovre.
Hein Anders Kvalheim tok kontakt med meg i juni. Han ville gjerne ha med kone og datter på sykkeltur og hadde hørt om at det er en fin tur på Dovre. Etter en drøy halvtime på telefonen og litt mailkorrespondanse, fikk han tips og kontaktinformasjon på flere steder.
Rullende gjest
Hein representerer en gruppe jeg har sett størst utfordringer med for konseptet; de som er på hjul hele døgnet. For de blir også avhengig av en rullestol undervegs om de skal på do eller innom en kafé. Da kreves noe kreativitet. Derfor er jeg ekstra interessert i erfaringer for å kunne bidra til at Tour de Dovre kan bli en godt tilrettelagt opplevelse. Så jeg ringte Hein (intervjuet er lest gjennom og godkjent):
Geir Arne: «Hei! Det er Geir Arne her. Hvordan var det på tur?»
Hein: «Du, det var helt strålende! Lørdagen var helt magisk. Vi rant nedover fra Hjerkinn til Folldal på to timer. Der fikk vi oss en liten matbit, før vi syklet mot Grimsdalshytta. Grimsdalen må være den vakreste dalen jeg har vært i! Og han fra Hageseter møtte oss for å se hvordan det gikk etter han hadde kjørt bagasjen vår til Grimsdalshytta.» Mannens humør stråler gjennom telefonen fra Bergen.
Herlig vertskap
Geir Arne: «Jeg er litt nysgjerrig på hvordan det fungerte på overnattingsstedene og hvordan dere valgte å bo?»
Hein: «Vi bodde på hytter uten bad på Furuhaugli. Den hytta hadde de ikke rampe. Det hadde ikke krevd mye å få til en, og utover det var både hytta og toalettanleggene veldig fine å bruke. På Hageseter kjørte de på plass rampe til hytta når vi kom. De var veldig hjelpsomme. Der bodde vi i en hytte med eget bad. Vi visste at hytta ikke var fullt tilrettelagt for rullestoler. Dusjing krevde derfor et lite C-moment fordi jeg måtte forbi vasken. Men det gikk greit.
Høydepunktet var likevel Grimsdalshytta. Vi ble møtt av det herlige vertskapet Sonja og Rune, fikk rom nede i kjelleren rett ved handikaptoalettet, og det var til og med heis i bygget!»
Tøff første dag
Geir Arne: «Hvordan la dere opp ruta?»
Hein: «Vi valgte å starte på Dovre. Det er jeg glad for i etterkant. Det blir en herlig avslutning å trille ned til mål. Første dagen syklet vi til Furuhaugli. Dag to ble en kort etappe til Hageseter på Hjerkinn før vi hadde den lengste etappen inn i Grimsdalen dagen etter. Siste dag syklet vi gjennom siste del av Grimsdalen før vi suste ned til Dovre.
Første etappe var tøff. Men det er nok mye vår egen feil. Den er 30 kilometer og nesten 600 høydemeter. Vi startet fra Dovre først klokken fire på ettermiddagen og hadde med lite mat. Det ble sent. Deler av turen langs lysløypa var også noe ujevn og tok da lang tid. Den siste motbakken på 400 meter mot Furuhaugli føltes veldig lang etter en slik dag. Da var det hyggelig å bli tatt godt imot av noen med en velkjent bergensk dialekt. (Red anm: Det nye vertskapet er fra Bergen).
Anbefaler gjerne turen
Grimsdalen er en ren nytelse å sykle gjennom. Terrenget var mye lettere enn første dagen. Da føltes de seks milene lettere enn første dag. Vi kjøpte også bagasjetransport den dagen. Det kostet litt siden vi bestilte kun til oss selv, men var verdt det. Et slik tilbud kunne gjerne være organisert som fast for syklistene på turen.»
Geir Arne: «Har du noen kommentarer til framtidige deltakere og vertskap?»
Hein: «Start gjerne nede i Dovre sentrum. Husk at første etappe stiger mye. Ta deg tid til å nyte Grimsdalen. Selv synes jeg det var betryggende å ha med et ekstra batteri til håndsykkelen. Og takk til vertskapene som gjorde turen ekstra trivelig. Jeg anbefaler turen gjerne!»
Og jeg fikk noen nyttige innspill for mer utvikling.
Vil du være med på gruppetur? Funkibator arrangerer tur 17. – 20. august. Les mer om arrangementet på linken her: Tour de Dovre 17. – 20. august
Alle foto: Hein Anders Kvalheim