Visit Norway har søkefilter for tilgjengelighet. Et av valgene er tilgjengelig for rullestolbrukere. Du kan også velge tilpasset bevegelseshemmede. Men hvem av oss er da målgruppen?

Historien Torstein

Når jeg ser slike definisjoner, pleier jeg å trekke fram en beskrivelse. Jeg kjenner to gutter født i 1986 som heter Torstein. Begge bruker rullestol. De er smarte gutter som engasjerer seg i samfunnet. Vel å merke på forskjellige områder. En er svært politisk aktiv mens han andre nok er mer engasjert i idrett. De er ressurser på hver sine områder. Begge to er fra Oppland (som blir innlandet fra 2020). Og begge har sterk vilje og har en god porsjon selvironi. Og der stopper nok mye av likheten.

For rullestol kan være så mangt. Hvordan rullestolen kan betjenes av brukeren er like forskjellig.

Torstein den lette

Torstein Lerhol er den eldste av dem. Han er også definitivt den letteste. I alle fall i antall kilo. For han har en muskelsykdom som medfører at han veier knappe 20 kilo. Et annet resultat av det er at han også må ligge i rullestolen sin. Fysisk blir han da veldig avhengig av assistanse. Han har et team av assistenter som arbeidstakere døgnet rundt. Nå stiller han som ordførerkandidat i Vang

Rullestolen hans blir også veldig stor og tung. Da stilles det ganske store krav til omgivelsene. Å løfte gutten er ikke et veldig stort problem. Men rullestolen veier mange ganger mer enn han. En slik type rullestol krever stor plass og lett adkomst. (Selv om jeg vet at Torstein (Lerhol) er en utrolig fleksibel og løsningsorientert person).

Torstein den trillende

Historien om Torstein Aanekre er en ganske annen. Han lider definitivt ikke av en muskelsykdom. Han er en godt trent gutt med mye styrke i overkroppen. Et mislykket akrobatisk forsøk på ungdomsskolen, der han skulle hoppe fra et tre til et annet, førte Trostein (Aanekre) til rullestolen. . Men rullestolen har ikke begrenset hans iver etter nye fysiske utfordringer. Derfor har han også kommet inn på landslaget i parahockey (kjelkehockey) .

Rullestolen Torstein (Aanekre) bruker i det daglige er den letteste på markedet. Den veier totalt 4,4 kilo. Da blir den svært manøvrerbar og lett å betjene. Jeg har selv sett Torstein (Aanekre) kjøre opp trapper og stolen kommer gjennom dører som er 70 centimeter brede. Det gjør at han kan klare å komme inn på mange toalett om han vil og må.

Definere egne behov

Problemet med slike definisjoner som Visit Norway har, er at andre bestemmer for meg hvor mye tilrettelegging jeg trenger. Innunder begrepet er det da fastsatt hva en rullestolbruker og en bevegelseshemmet har behov for. Hvordan kan de det når spekteret er så stort. Hvorfor kan ikke vi selv få bestemme om vi trenger trappefri adkomst? Eller om vi må ha 90 centimeter brede dører?

Hvordan Visit Norway kategoriserer tilgjengelighet

Noen har kommet litt lenger med å flytte beslutningen til kunden selv. Airbnb har noen flere opplysninger i filtrene sine. Jeg ønsker meg kriterier som er helt nøytrale og opplyser kun om fysiske forhold. Da kan vi selv vurdere hvilke utfordringer vi aksepterer og tilbyderen risikerer ikke å gi falske forhåpninger.

Prosjekt i Nord-Gudbrandsdal

Funkibator skal lede en prosess mot reiselivet i Nord-Gudbrandsdal på bestilling fra Regionrådet som skal kartlegge våre bedrifter. Vi har også med oss Nasjonalparkriket Reiseliv og Visit Jotunheimen.

I dette prosjektet ser vi også etter andres erfaringer og arbeid som vi kan bygge på. Kanskje vi kan søke nye samarbeid og. Vi vil gi makta til kunden og vi vil åpne for markeder. Hvis vi kun definerer tilgjengelighet med et generelt symbol, vil vi miste mange nyanser. Da kan vi også miste mange kunder som kun trenger delvis tilrettelegging. Det blir spennende å se hvor vi havner.

Les mer om foredrag fra Funkibator her

X
%d bloggere liker dette: