Dovrefjell har fått en flott sykkelveg og nå etableres flere sykkeltilbud i området. En viktig faktor er da muligheten til å leie sykler. Dette er en mulighet som vanligvis er avskåret for oss som trenger litt andre sykler. Fra neste sesong kan vi nå gi funksjonshemmede en slik mulighet takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Våre nye sykler

Det startet i 2017

Sommeren 2017 var sommertoget på tur over Dovrefjell. På Hjerkinn stasjon stilte jeg og Hanna Breden opp med sittesykkel og piggestol for å promotere muligheten med sykkelvegen. Vi ble intervjuet og fikk sagt vårt. Jeg ble også invitert til Dombås for å snakke med Madeleine Cederstrøm på radio samme ettermiddag. Den kvelden fikk jeg en prat med Jo Holum, en av eierne i Dovrefjell Adventures. De hadde nettopp startet med sykkelutleie og han ble interessert da jeg hadde lyst til å gi funksjonshemmede et tilbud om å leie.

De to andre sentrale aktørene i Dovrefjell Adventures, Andreas Holum og Ole Johan Steinvik, var også entusiastiske da jeg presenterte idéen. Men vi fant fort ut at kostnaden ved innkjøp er alt for stor til å forsvare en kommersiell kalkyle. For her er det også en veldig stor sannsynlighet for at utleiefrekvensen er mye lavere enn ved ordinære sykler. Mitt mål er å gi oss samme muligheter som de som ikke trenger tilpasset utstyr. Derfor skal det koste det samme å leie. Men ikke mer.

Sparebankstiftelsen var positive

Vi måtte derfor tenke alternativer. Jeg tok kontakt med skolene i Dovre, kommunen, fjellskolen og Nord-Gudbrandsdal videregående skole. Alle var interessert i å støtte prosjektet og så for seg mulighet for å leie. Da tok jeg kontakt med Sparebankstiftelsen DNB og søkte i vinter om finansiering.

Sparebankstiftelsen støtter allmennyttige formål. Og her fattet de poenget fort. Vi ville gi like muligheter og det skulle være tilgjengelig for alle. Det måtte være bærekraftig, også økonomisk. Vi fikk støtte til å kjøpe inn fem sykler i vår.

Fem forskjellige sykler

Etter en vurdering av forskjellige alternativ, bestemte vi oss for å velge Bardum AS som leverandør. De hadde et spekter av produkter som gjorde at vi kunne forholde oss til samme leverandør for alle sykler. For vi må ha sykler for flere behov. Det begrenser selvsagt volumet, men dette er en pilot og vi vil teste hvor stort behovet er for de forskjellige syklene. Og vi måtte ha både for voksne og barn.

Slike sykler er bestillingsvare. Derfor måtte vi vente lenge på syklene. Men i høstferien (for de som går på skole) kom syklene!

Så nå er vi i gang! Torstein tilpasser hjemmesiden. Dovrefjell Adventures hjelper til med markedsføring og syklene kan leies gjennom dem. Vi har allerede vært med på visningstur med utenlandske turoperatører. Vi bygger nå dette opp sten på sten. Resultatet ser vi nok ikke umiddelbart, men nå har vi et godt grunnlag for å gi funksjonshemmede en god mulighet til å komme og oppleve Dovre på sykkel – uten å måtte frakte mye utstyr selv. Velkommen til Tour de Dovre!

Velkommen til sykkelopplevelser på Dovre!

 

X
%d bloggere liker dette: