Sommerkroppen uten bein

av | 10. jul 2019

Det er sommer. På tide å være høy og kjekk. Eller skal jeg heller være den stutte og butte? Magemålet er en annen historie. Uansett har jeg sommerkroppen min 2019 under klærne.

Birgit Skarstein har fått enorm respons for sitt oppgjør med idealer rundt sommerkroppen. 1,5 millioner har sett innlegget hennes på Facebook og flere tusen har delt historien. Det forteller meg at hva vi tolker som den perfekte kroppen ikke er perfekt. Eller tar jeg fullstendig feil?

Skal jeg se opp eller ned på deg?

I fjor høst prydet jeg forsiden på en bok om kropp og mangfold. «Hva har du under klærne» er perspektivet på kropp fra flere mennesker med en funksjonsnedsettelse gjennom bilder og noe tekst. Jeg deltok på prosjektet fordi jeg synes verdien med kroppen min er at den faktisk fungerer. Jeg får gjort utrolig mye moro med den kroppen jeg har. Når jeg også inkluderer protesene som en forlengelse av kroppen, kan jeg være enda mer fleksibel enn de fleste. Jeg kan velge om jeg vil se opp eller ned på deg hvis du er et sted mellom 160 og 180 centimeter høy. Det krever riktig nok litt ekstra logistikk siden muligheten krever skifte av bein.

For meg er slike egenskaper en styrke. Samtidig er kroppen min langt unna profilerte mål for en idealkropp. På den arenaen vil jeg hevde at Birgit er mye nærmere målene enn meg. Men poenget er at det er fullstendig uvesentlig. For vi har begge oppnådd mye på de arenaene vi har valgt å prestere på. Jeg kan ikke snakke for Birgit, men jeg trives godt med den jeg er. Og jeg ser fortsatt store muligheter med den kroppen jeg har.

Sommerkroppen min liker is!

I mange sammenhenger hevder jeg at den reelle funksjonshemmingen sitter mellom øra. Det er hvordan jeg forstår kroppen min og hvilke ambisjoner jeg setter for meg selv som styrer. Ikke mine noe kortere bein. De historiene forteller jeg allerede og har som mål å dele mulighetene med livet i framtiden og.

Det er viktig å ta vare på kroppen sin. Men det betyr ikke at du må passe inn i fastsatte mål. Det betyr at du selv skal få styre ditt eget liv og trivsel. En god sommerkropp er den som gir deg muligheten til å få noen gode opplevelser med risiko for noen dårligere opplevelser på kjøpet. For meg er sommerfølelsen også iskrem og en kald øl av og til. Jeg tror sommerkroppen min har godt av det, uavhengig av om jeg er på korte eller lange bein. God sommer!

Klikk på linken for å lese intervju i GD

Er du interessert i «Hva har du under klærne?». Boka kan bestilles ved å sende meg en mail. Den selges også på Heime på Dombås

Se også

Tekst: Take the risk or lose the chance
mai 24 2024

Interndiskusjon i hodet (prokrastinering)

Det siste året har jeg hatt mange diskusjoner med meg selv. Som regel forløper det seg slik: «Her var de en interessant artikkel. Dette burde jeg skrive om.» «Hvorfor...
Geir Arne på fjelltur med korte proteser og staver. Foto.
jan 21 2024

Våre fjell?

Bruken av fjellområdene i Nord-Gudbrandsdal er gjenstand for mye debatt. Interessekonfliktene skjerpes nå når villreinen har fått bekreftet svært dårlige levekår....
En dame med grå genser sitter foran en pc. I bakgrunnen en skjerm med et bilde av en hjemmeside
des 19 2023

Nye tider, nye sider

Høsten har vært en tid for oppussing og veivalg i Funkibator. Det var på tide å rydde i ambisjoner og mål. Det gjelder å finne tilbake til utgangspunktet. Formålet med...
To menn står utenfor en grind
mar 06 2023

Bli med Stian å gå mot kreft og ensomhet!

Personer som følger drømmene sine, inspirerer meg. Og de som også kobler det opp mot en større sak enn sin egen selvrealisering får enda mer respekt. Nå har jeg blitt...
To menn kommer gående mot kamera på sti.
des 12 2021

Universell utforming i villmark

Målsettingen med universell utforming bør være å gi like muligheter. Men når beveger vi oss ut av vårt menneskeregulerte samfunn til det økologiske mangfoldet? Skal...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
des 31 2020

Hva lærte jeg av 2020?

Det er sagt mye om året 2020. Veldig mange har slaktet det. Selvsagt kunne jeg godt unnvært smittefaren, men mine egne erfaringer fra i år ville jeg ikke vært foruten....
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
En fin start på turen
jun 01 2020

Badetemperatur – 2 centimeter

Det er 19. april og jeg har hatt årets første bad. Hva gjør man ikke for å redde telefonen sin? Det var også det mest dramatiske med vår første skikkelige tur i...
X