Det er sommer. På tide å være høy og kjekk. Eller skal jeg heller være den stutte og butte? Magemålet er en annen historie. Uansett har jeg sommerkroppen min 2019 under klærne.

Birgit Skarstein har fått enorm respons for sitt oppgjør med idealer rundt sommerkroppen. 1,5 millioner har sett innlegget hennes på Facebook og flere tusen har delt historien. Det forteller meg at hva vi tolker som den perfekte kroppen ikke er perfekt. Eller tar jeg fullstendig feil?

Skal jeg se opp eller ned på deg?

I fjor høst prydet jeg forsiden på en bok om kropp og mangfold. «Hva har du under klærne» er perspektivet på kropp fra flere mennesker med en funksjonsnedsettelse gjennom bilder og noe tekst. Jeg deltok på prosjektet fordi jeg synes verdien med kroppen min er at den faktisk fungerer. Jeg får gjort utrolig mye moro med den kroppen jeg har. Når jeg også inkluderer protesene som en forlengelse av kroppen, kan jeg være enda mer fleksibel enn de fleste. Jeg kan velge om jeg vil se opp eller ned på deg hvis du er et sted mellom 160 og 180 centimeter høy. Det krever riktig nok litt ekstra logistikk siden muligheten krever skifte av bein.

For meg er slike egenskaper en styrke. Samtidig er kroppen min langt unna profilerte mål for en idealkropp. På den arenaen vil jeg hevde at Birgit er mye nærmere målene enn meg. Men poenget er at det er fullstendig uvesentlig. For vi har begge oppnådd mye på de arenaene vi har valgt å prestere på. Jeg kan ikke snakke for Birgit, men jeg trives godt med den jeg er. Og jeg ser fortsatt store muligheter med den kroppen jeg har.

Sommerkroppen min liker is!

I mange sammenhenger hevder jeg at den reelle funksjonshemmingen sitter mellom øra. Det er hvordan jeg forstår kroppen min og hvilke ambisjoner jeg setter for meg selv som styrer. Ikke mine noe kortere bein. De historiene forteller jeg allerede og har som mål å dele mulighetene med livet i framtiden og.

Det er viktig å ta vare på kroppen sin. Men det betyr ikke at du må passe inn i fastsatte mål. Det betyr at du selv skal få styre ditt eget liv og trivsel. En god sommerkropp er den som gir deg muligheten til å få noen gode opplevelser med risiko for noen dårligere opplevelser på kjøpet. For meg er sommerfølelsen også iskrem og en kald øl av og til. Jeg tror sommerkroppen min har godt av det, uavhengig av om jeg er på korte eller lange bein. God sommer!

Klikk på linken for å lese intervju i GD

Er du interessert i «Hva har du under klærne?». Boka kan bestilles ved å sende meg en mail. Den selges også på Heime på Dombås

X
%d bloggere liker dette: