Sitski for alle!

av | 26. feb 2019

«Hvorfor er høyresvingen så vanskelig da?» Jeg har foreløpig mer enn nok med barnebakken. Og med så mange mindre barn i nærheten tør jeg ikke å slippe meg ut i løypa på egenhånd. Det hadde blitt litt av en overskrift om Geir Arne på sitski hadde meid ned en dansk guttunge på Hafjell!

Superhund på trening

Men det klarer vi å unngå. Imidlertid sliter jeg altså med å få god tyngde over skia i høyresving. Så Veronica fra Bardum er en god hjelp der hun henger seg på sitskien. Og hun motiverer meg etter beste evne. Noen ganger føler jeg meg som en superhund på trening når hun roper ut «BRA!».

Vi er på samling med Momentum. Vi er en oversiktlig gruppe på elleve deltakere. Alle er motiverte til å yte sitt beste. Fem er pårørende og mangler ikke noen ledd. Resten har diverse sorter av proteser. For å veilede oss i bakken har vi med Veronica fra Bardum og Ragnvald fra Funkis Playground. Ragnvald har vært med oss flere ganger før, mens Veronica debuterer i gjengen.

Sitski er morsommere enn stående

Mange protesebrukere vil nok helst stå alpint. Etter flere tidligere forsøk, har jeg funnet ut at jeg får mye mer glede ut av ski sittende enn stående. Men hittil har jeg vært mest interessert i langrenn. Sist gang jeg satt i en sitski var i 2012. Den gangen i en barnebakke på Tryvann. Så jeg har ikke mye erfaring å bygge på.

Men jeg vil gjerne prøve igjen. Og Veronica stiller velvillig opp for å friske opp det Per Christian prøvde å prente inn i hodet mitt for sju år siden. «Når du svinger, skal du åpne døra.» Det er ingen dør på sitskien. Poenget er å ta ut armen på den siden jeg skal svinge til.

Omvendt integrering

Døra åpner jeg. Men skia følger ikke etter like lett. Heldigvis står Veronica rett bak og styrer oss vekk fra tunnelen som dekker båndheisen vi blir fraktet opp med. Det er litt tidlig gå opp på det når vi har igjen tre fjerdedeler av bakken

Etter noen forsøk, lar jeg flere få prøve. Både Tatjana og de andre pårørende er veldig interessert i å forsøke seg. Det synes jeg er veldig bra. Funkibator har en filosofi om å øke den «omvendte integreringen». Vi vil gjerne at de «friske» skal delta i våre aktiviteter og hjelpemidler. Det skaper både forståelse og interesse. Derfor blir jeg ekstra glad når Bardum sin representant er svært velvillig til å bruke tid på dem og. Selv om resultatet her er at jeg får en knekk i selvtilliten. De andre lærer jo mye fortere enn meg!

Jeg får noen runder til på søndag. Fortsatt er det en vei å gå. Døra åpner seg lettest til venstre. Effekten av det er i alle fall mye klarere i den retningen. Men, som med alt annet, gjør vel øvelse mester.. Jeg fikk i alle fall mer interesse for alpint. Skulle bare funnet et litt mindre folksomt område enn Hafjell i vinterferien.

Og så måtte vi også kjøre litt Snooc.

Se også

Tekst: Take the risk or lose the chance
mai 24 2024

Interndiskusjon i hodet (prokrastinering)

Det siste året har jeg hatt mange diskusjoner med meg selv. Som regel forløper det seg slik: «Her var de en interessant artikkel. Dette burde jeg skrive om.» «Hvorfor...
Geir Arne på fjelltur med korte proteser og staver. Foto.
jan 21 2024

Våre fjell?

Bruken av fjellområdene i Nord-Gudbrandsdal er gjenstand for mye debatt. Interessekonfliktene skjerpes nå når villreinen har fått bekreftet svært dårlige levekår....
En dame med grå genser sitter foran en pc. I bakgrunnen en skjerm med et bilde av en hjemmeside
des 19 2023

Nye tider, nye sider

Høsten har vært en tid for oppussing og veivalg i Funkibator. Det var på tide å rydde i ambisjoner og mål. Det gjelder å finne tilbake til utgangspunktet. Formålet med...
To menn står utenfor en grind
mar 06 2023

Bli med Stian å gå mot kreft og ensomhet!

Personer som følger drømmene sine, inspirerer meg. Og de som også kobler det opp mot en større sak enn sin egen selvrealisering får enda mer respekt. Nå har jeg blitt...
To menn kommer gående mot kamera på sti.
des 12 2021

Universell utforming i villmark

Målsettingen med universell utforming bør være å gi like muligheter. Men når beveger vi oss ut av vårt menneskeregulerte samfunn til det økologiske mangfoldet? Skal...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
des 31 2020

Hva lærte jeg av 2020?

Det er sagt mye om året 2020. Veldig mange har slaktet det. Selvsagt kunne jeg godt unnvært smittefaren, men mine egne erfaringer fra i år ville jeg ikke vært foruten....
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
jul 03 2020

Fem tips for Tour de Dovre

Tour de Dovre er en spektakulær tur. Den blir enda bedre om du skrur ned tempoet. Jeg har noen tips for håndsyklister. Men de er like gyldige for alle andre som vil...
X