Sats på god kultur og inkludering!

av | 14. jan 2018

Skjermbilde fra NRK.no. Se saken her.

Petter Stordalen roper høyt. Mohammed fikk jobb og ble den beste selgeren. Og Petter fikk taletid på NHO sin årskonferanse.

Foredraget til Petter Stordalen har blitt delt mye på Facebook – også av meg. Jeg har fulgt noen av de andre delingene og blir forundret over noen reaksjoner. Spesielt når det kommer fra personer som er i posisjon til å påvirke inkludering i samfunnet.

Det er ikke mangel på politiske festtaler. Virkemiddelapparatet famler. Det har de gjort i veldig mange år. Og resultatet er magert. Inkludering i arbeidslivet har ikke økt. Problemstillingen er nok mer kompleks enn Petter sin løsning. Men selv om historien er enkel, så peker den på en veldig viktig kjerne. Holdningen til personen er mulighetsorientert. Inkludering er en kultur. Kultur skapes og leves. Mohammed ble gitt muligheten til å se framover.

Selv har jeg svært sjelden latt meg begrense av min annerledeshet. Noen ganger skal jeg nok innrømme at jeg har blitt litt fristet til å velge en lettvint løsning. For muligheten til å gjøre seg svak presenteres ganske åpenlyst i virkemiddelapparatet. Andres fokus på begrensninger kan lett smitte over på meg. Heldigvis har jeg sterk nok psyke til å motstå denne fristelsen. Faktisk så får jeg mer en fandenivoldsk holdning når noen prøver å begrense meg. Av og til litt for stort behov for å bevise av det går. Resultatet av dette er at omgivelsene mine har lært mye. De har generelt tro på at jeg og mestrer.

Det er dette jeg synes er viktig med Petter og Mohammed sitt bidrag i media. De reaksjonene jeg har reagert på er folk som mener han fremhever seg og sitt for mye. De mener andre og har gjort mye uten å publisere det høyt i media. Jeg vet at det er andre aktører som også gir muligheter. Og noen gjør det også med riktige intensjoner – skape en reell verdiskapning. Det finnes også en del som gjør det for å være barmhjertige samaritaner. Petter pekte på at dette ikke var å gjøre samfunnet en tjeneste. Det var for å skape mer verdier for Choice. Det er da jeg mener vi er på rett veg. Mohammed ble ansatt  fordi de så en person som viste evner i et intervju. Ikke fordi han hadde en kjent bakgrunn. 

Sats på god kultur og inkludering!

Se også

Tekst: Take the risk or lose the chance
mai 24 2024

Interndiskusjon i hodet (prokrastinering)

Det siste året har jeg hatt mange diskusjoner med meg selv. Som regel forløper det seg slik: «Her var de en interessant artikkel. Dette burde jeg skrive om.» «Hvorfor...
Geir Arne på fjelltur med korte proteser og staver. Foto.
jan 21 2024

Våre fjell?

Bruken av fjellområdene i Nord-Gudbrandsdal er gjenstand for mye debatt. Interessekonfliktene skjerpes nå når villreinen har fått bekreftet svært dårlige levekår....
En dame med grå genser sitter foran en pc. I bakgrunnen en skjerm med et bilde av en hjemmeside
des 19 2023

Nye tider, nye sider

Høsten har vært en tid for oppussing og veivalg i Funkibator. Det var på tide å rydde i ambisjoner og mål. Det gjelder å finne tilbake til utgangspunktet. Formålet med...
To menn står utenfor en grind
mar 06 2023

Bli med Stian å gå mot kreft og ensomhet!

Personer som følger drømmene sine, inspirerer meg. Og de som også kobler det opp mot en større sak enn sin egen selvrealisering får enda mer respekt. Nå har jeg blitt...
To menn kommer gående mot kamera på sti.
des 12 2021

Universell utforming i villmark

Målsettingen med universell utforming bør være å gi like muligheter. Men når beveger vi oss ut av vårt menneskeregulerte samfunn til det økologiske mangfoldet? Skal...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
des 31 2020

Hva lærte jeg av 2020?

Det er sagt mye om året 2020. Veldig mange har slaktet det. Selvsagt kunne jeg godt unnvært smittefaren, men mine egne erfaringer fra i år ville jeg ikke vært foruten....
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
En fin start på turen
jun 01 2020

Badetemperatur – 2 centimeter

Det er 19. april og jeg har hatt årets første bad. Hva gjør man ikke for å redde telefonen sin? Det var også det mest dramatiske med vår første skikkelige tur i...
X