Skjermbilde fra NRK.no. Se saken her.

Petter Stordalen roper høyt. Mohammed fikk jobb og ble den beste selgeren. Og Petter fikk taletid på NHO sin årskonferanse.

Foredraget til Petter Stordalen har blitt delt mye på Facebook – også av meg. Jeg har fulgt noen av de andre delingene og blir forundret over noen reaksjoner. Spesielt når det kommer fra personer som er i posisjon til å påvirke inkludering i samfunnet.

Det er ikke mangel på politiske festtaler. Virkemiddelapparatet famler. Det har de gjort i veldig mange år. Og resultatet er magert. Inkludering i arbeidslivet har ikke økt. Problemstillingen er nok mer kompleks enn Petter sin løsning. Men selv om historien er enkel, så peker den på en veldig viktig kjerne. Holdningen til personen er mulighetsorientert. Inkludering er en kultur. Kultur skapes og leves. Mohammed ble gitt muligheten til å se framover.

Selv har jeg svært sjelden latt meg begrense av min annerledeshet. Noen ganger skal jeg nok innrømme at jeg har blitt litt fristet til å velge en lettvint løsning. For muligheten til å gjøre seg svak presenteres ganske åpenlyst i virkemiddelapparatet. Andres fokus på begrensninger kan lett smitte over på meg. Heldigvis har jeg sterk nok psyke til å motstå denne fristelsen. Faktisk så får jeg mer en fandenivoldsk holdning når noen prøver å begrense meg. Av og til litt for stort behov for å bevise av det går. Resultatet av dette er at omgivelsene mine har lært mye. De har generelt tro på at jeg og mestrer.

Det er dette jeg synes er viktig med Petter og Mohammed sitt bidrag i media. De reaksjonene jeg har reagert på er folk som mener han fremhever seg og sitt for mye. De mener andre og har gjort mye uten å publisere det høyt i media. Jeg vet at det er andre aktører som også gir muligheter. Og noen gjør det også med riktige intensjoner – skape en reell verdiskapning. Det finnes også en del som gjør det for å være barmhjertige samaritaner. Petter pekte på at dette ikke var å gjøre samfunnet en tjeneste. Det var for å skape mer verdier for Choice. Det er da jeg mener vi er på rett veg. Mohammed ble ansatt  fordi de så en person som viste evner i et intervju. Ikke fordi han hadde en kjent bakgrunn. 

Sats på god kultur og inkludering!

X
%d bloggere liker dette: