Rullestol inn i skolen

av | 29. apr 2018

April 2018: Jeg ruller inn på ungdomsskolen for å undervise ungdomselever om livet i rullestol.
September 2001: Helikopteret tar av fra ungdomskolen og jeg starter på erfaringen om livet i rullestol.

At jeg en dag skulle bli stolt av å lære bort og formidle dette til ungdommer på 15 år, det hadde jeg ikke trodd. Jeg som ikke kunne en ting om funksjonsnedsettelser, som levde i nuet og trodde jeg hadde evig liv. Idet jeg våkner opp på sykehuset, etter timer på operasjonsbordet, får jeg beskjed fra lege om at jeg er lam og må bruke rullestol resten av livet. Jeg tenker at det kan ikke stemme, for jeg er jo ikke «skada i huet». Mye endret seg, og jeg fortsatte å være meg! Derfor er det en gledens dag for meg å få være med å endre holdninger gjennom prosjektet «Likeverdig Skoledag». Mine holdninger var ikke bra! Å få påvirke ungdommene sitt syn på ulikheter og fordommer, er jeg skikkelig klar for. Noen utfordringer er synlige, andre ikke.

Mine erfaringer er at det å lære ved å gjøre ofte har god effekt, derfor valgte vi å legge opp undervisningsopplegget slik at elevene fikk prøve ulike funksjonsnedsettelser. Vi håper at ungdommene vil få større læringsutbytte av å møte utfordringer selv og deretter svare på spørsmål knyttet til opplevelsen. Vi tror faktisk at dette kan være en av timene på «skolebenken» de kommer til å huske livet ut. For å gi skoleelevene bakgrunnen for hvorfor jeg er «rullende» og Geir Arne er «stuttbeint», startet vi med foredrag. Vi fortsatte med aktivitetene blindestafett, hinderløype «ingen grenser», leppelesing og rullestolbasket. Proffe basketrullestoler fra Mjøsa Pikes er med å gjøre dette til en knall kuul aktivitet, som ingen elever har prøvd før. Vi opplever en overveldende positiv respons på opplegget og interesserte ungdommer. I gangen overhørte jeg en samtale mellom noen gutter som var ekstra ivrige på rullestolbasketen, en av dem var så gira, så nå vurderte han sterkt å bruke konfirmasjonspengene sine på rullestol, fordi det var så tøft! Da har vi gjort noe riktig.

Likestillingssenteret har guidet oss og hatt troen på at vi kunne få til dette, det er så bra at min og Geir Arne sine erfaringer kan være med på å endre holdninger og gjøre mennesker mer bevisste på hvordan vi sammen skaper et inkluderende samfunn. Jeg drømmer om å «rulle» ut på turnè med dette opplegget, til alle landets 9.klassinger.

 

Se også

To menn kommer gående mot kamera på sti.
des 12 2021

Universell utforming i villmark

Målsettingen med universell utforming bør være å gi like muligheter. Men når beveger vi oss ut av vårt menneskeregulerte samfunn til det økologiske mangfoldet? Skal...
okt 23 2019

Likeverdig Skolehverdag

For et par år siden var vi rundt omkring på skoler i Oppland. Vi var også og besøkte gamle skolen min hvor jeg ble skadet for 18(!)år siden. Da jeg som 15-åring ble...
aug 15 2019

Nasjonalpark på svensk – om tilrettelegging

«Nå tror jeg vi er i nasjonalparken.» Forden ruller over et brosteinlagt belte og til høyre er en tydelig stolpe. Fulufjället nasjonalpark sin grense er godt markert på...
feb 12 2019

Tilgjengelig for rullestolbrukere. Men for hvem?

Visit Norway har søkefilter for tilgjengelighet. Et av valgene er tilgjengelig for rullestolbrukere. Du kan også velge tilpasset bevegelseshemmede. Men hvem av oss er...
jul 10 2018

Sjoa Rafting med landslaget i kjelkehockey!

Landslaget har vært en uke på Beitostølen for barmarkstrening. Landslagstrener Espen Hegde hadde lagt inn en liten overraskelse midt i uka, og torsdag var det rafting i...
jul 03 2018

Ikke alt går til himmels – et gründerliv

Et gründerliv består av både opp- og nedturer. Mange gode ideer forblir nettopp det. Noen iverksettes og mislykkes. Likevel er det nyttige læringsprosesser. For fem år...
aug 09 2017

Camp Spinal juni 2017

Torstein har vært på Camp Spinal i regi av Sunnaasstiftelsen for å lære og lære bort rullestolteknikk.
X