Rondane 2012 – Dag 3, Dørålsvatnet – Haverdalsetra

av | 30. nov 2012

Skyfri himmel og sola skinner mot mannet og teltene. Helt nydelig morgen. Inge står og fisker. Han hevder å være utålmodig, men nå har han stått i halvannen time. En fisk er resultatet.

Vi går en del utenom sti, men Dørålsflya er et enkelt terreng. Plutselig ser jeg noe i horisonten. Noen «kvister» beveger seg. Jeg sier i fra til de andre og vi legger oss ned. Oppe til høyre for oss kommer det en reinsflokk på litt over 70 dyr. Det er i alle fall det vi ser. Mulig det er flere bak høyden. Vi ligger en god stund mens de virrer nysgjerrig opp i høyden. Så oppfatter de noe litt lenger nord, og stikker oppover fjellsiden. Moro! Jeg hadde ikke forventet å se dyr så nære.

Terrenget er bra, og vi venter litt med lunchen. Det er en stor fonn som vi må forsere. Det har tydeligvis reinsdyr også gjort. Vår metode blir arm i arm, så gutta slipper å plukke meg opp i bunnen av dalen.

Etter hvert trenger vi litt mat. Inge er raus og deler ørreten han fisket med oss. Rett fra panna. Fisk kan ikke bli bedre!

Ved nordsiden av Jervetunga er det ganske bratt. Og det ligger fortsatt en del snø. Dette letter faktisk nedfarten vår. Vi begynner å bli gode på «Tuppen og Lillemor» der vi går hånd i hånd nedover. Det gjelder å ikke skli, for steinrøysa i bunn av bakken er hard å treffe i stor fart. Kunne selvsagt blitt god TV da..

I bunn av bakken kommer det nye utfordringer. Vi må krysse elv to ganger. Først Djupdalsbekken og deretter Haverdalsåa. Den første er enkel. Egentlig bare å vasse over. Haverdalsåa er stri. Men den blir ikke bedre lenger ned. Bare større og med mer vannføring. Vi velger et sted å prøve. Inge går over først med en stokk. Det går noe over kneet på han og han jobber hardt mot strømmen. «Dette blir moro!» tenker jeg. Allerede når han går over har jeg bestemt meg for å gå på. Garantert vått, men det er varmt i været. Tørker fort i slik temperatur. Tor Olav er ikke enig. Han synes jeg skal hjelpes over. Pappa og Milla starter å gå over. Milla blir tatt av strømmen, men svømmer iherdig og kommer i land ti meter lenger ned. Da bestemmer jeg meg og begynner å gå uti. Vannet kommer opp på midten av låret. Da kommer Inge ut i elva fra andre siden. «Hiv de på ryggen min!» roper han. Jeg har ikke lyst, men siden han gikk i vannet kun for å hente meg følte jeg at det ville være dumt å fortsette på egen hånd. Jeg klatrer på ryggen hans og han går sakte, men stødig over. Tor Olav, Arne og Kristoffer kommer etter. Øyvind har vi ikke sett på en stund. Han forsvant tidligere for å ta noen bilder på egen hånd.

Den siste strekningen begynner rimelig greit. Etter hvert blir krattet tettere og jeg strever litt med framdriften. Blir en del snubling når jeg skal svinge beina rundt og fram. Svetten renner og jeg merker etter hvert at jeg har gått lenge. Vi kommer oss opp i nærheten av veien og setter oss for å hvile. Her ser vi trafikken. Jeg merker en bil oppe i dalsiden på veg ned mot setra. Bilen er mamma sin. «Skal vi forsøke å få henne til å ta sekkene?» spør jeg gutta. Inge springer mot veien men rekker det ikke. «Synd, kunne vært godt å gå lett inn».

Det går trått på veien. Jeg kjenner det godt i kroppen. Men da føles velkomsten på Haverdalsetra bare enda bedre. Thaibuffeten står klar i spisesalen og Daeng står ute og ønsker oss velkommen. Eksotisk mat og en flott atmosfære.

Erfaringen fra denne dagen gjør at vi omprioriterer noe. Arne vil ha med kamerateamet over til Grimsdalen tidlig for å intervjue Sonja Barth. I mellomtiden skal vi gå over Gravhøe. De kommer oss i møte på ettermiddagen. Men hvordan skal de komme seg fort over? «Kjenner du noen som kan hjelpe oss?» spør Arne meg. Vel klokken halv elleve om kvelden er det ikke så mange som kan ringes, men jeg foreslår Bernhard. Arne løper for å finne mobildekning. Bernard stiller opp uten behov for overtalelse. Jeg har i alle fall snille venner!

Se også

aug 28 2020

Moskussafari med barn.

«Ser du den?» Jeg peker over mot andre siden av dalen. To unger ser febrilsk. En tror han ser den hun andre er mer i tvil. Forskjellen mellom moskus og stein kan være...
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
jul 15 2020

Tour de Dovre: Opplevelser fra en håndsyklist

«Det var en strålende tur! Og Grimsdalen var bare helt fantastisk!» Stemmen fra Bergen tilhører en overveldet håndsyklist som ringte meg etter Tour de Dovre. Hein...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
jul 03 2020

Fem tips for Tour de Dovre

Tour de Dovre er en spektakulær tur. Den blir enda bedre om du skrur ned tempoet. Jeg har noen tips for håndsyklister. Men de er like gyldige for alle andre som vil...
jun 16 2020

Magi fra Viewpoint Snøhetta

Dovre har en attraksjon som tåler gjentagende besøk. Jeg er på Viewpoint Snøhetta opptil flere ganger i året. Hvorfor? På en god dag kan du opplever magi her. Vi har...
En fin start på turen
jun 01 2020

Badetemperatur – 2 centimeter

Det er 19. april og jeg har hatt årets første bad. Hva gjør man ikke for å redde telefonen sin? Det var også det mest dramatiske med vår første skikkelige tur i...
På startstreken
aug 28 2019

Proteser på sykkel over Dovrefjell

Etter å ha svingt skarpt til høyre, må jeg bremse hardt mot jernbaneundergangen. Vann har vasket bort noe av underlaget og det er mye grov stein. Det fant også Morten...
jul 25 2019

Lokalturisme med en sår rumpe på sykkelen

«Kan vi stoppe litt?» Tatjana har sittet på sykkelen i snart fem mil og merker at det ikke er noe hun er vant til. Komfortsetet tar ikke helt av for belastningen. Jeg...
X