«Kan vi stoppe litt?» Tatjana har sittet på sykkelen i snart fem mil og merker at det ikke er noe hun er vant til. Komfortsetet tar ikke helt av for belastningen. Jeg sitter og koser meg i min Praschberger Comp CC «lenestol» på tre hjul.

Glam-sykling (Glamkling)

Vi er på lokal oppdagelsesferd. Etter vi skaffet oss el-sykler har lysten til å utforske lokale veier og opplevelser uten bil økt betraktelig. Rekkevidden blir også større. Og nå har jeg blitt oppmerksom på enda en fordel med sykkelen min. Fordelen med håndsykler er at beina kan sitte rolig. Det forenkler komfortable sitteløsninger. De med lengre bein får til og med strukket på beina (som er et behov jeg stadig hører om). Kanskje jeg skal definere det som glamkling?

Ladestopp på Heime

Vi starter turen fra hjemme og sykler oppover mot Dombås. Det er litt skarp luft, men jeg lar jakka ligge i sekken. «Kalenderen viser jo sommer!» Tatjana er delvis enig.

Vi tar oppover Øverbygdsvegen forbi Tofte og Budsjord. Utsikten mot bygda er like spektakulær som alltid og det er ikke mye trafikk. Da blir det en flott sykkelvei.

Dagens første turmål er Avdemsbue. De har nettopp åpnet ny restaurant der. Men jeg har litt rekkeviddeangst med sykkelen min. Så vi velger å ta en kort rast på Heime. Der låner de meg litt strøm mens jeg venter. Næringen får litt spin-off med lademuligheter. Særlig når kaffen og kakene er så innbydende!

Osten på jordet

Fra Heime finner vi en litt alternativ rute mot Lesja og passerer barneskolen før vi kommer opp på sykkelstien langs E136. Kommunegrensen er svært synlig på sykkelstien. Den er vesentlig bedre på vestsiden av Jora. Lesjingene kan være stolte av den. Når det er sagt, har jeg fortsatt noen ønsker om bedre skilting bortover sykkelveien. Vi må lete oss fram et par ganger.

Jeg har vært spent på hvordan Avdemsbue blir etter ombyggingen. Vi blir ikke skuffet. Påbygget ser ut som en rund ost hvor de har skjært ut et stort stykke som åpner seg mot jordet. Og der nede beiter kyrne. Det blir fin helhet. Stemningen er behagelig og maten er god. Nå har de også fått mye bedre inngangsparti og fasiliteter for funksjonshemmede. Rekkeviddeangsten min lever fortsatt, så jeg stjeler litt mer strøm. Vi har som mål å sykle rett til Toftemo.

Ølsmaking og glamping

«Skal vi sykle forbi kirka og på andre siden av Lågen tilbake?» Tatjana har lyst på litt variasjon. Det støtter jeg umiddelbart. Ved Lesja sentrum prøver vi å finne en snarvei ned. Det blir litt stisykling ved samfunnshuset, men det er bare moro. Deretter suser vi ned mot kirka. Jeg må nesten bremse for å holde meg under fartsgrensa.

Nå gleder vi oss til avslutningen. Toftemo er bare 6 kilometer fra hjemme. Likevel har vi lyst til å overnatte der. De har startet med glamping. Vi får en lavvo fullt utstyrt med dobbeltseng og elektrisitet plassert rett ved elvebredden. På Avdemsbue kjøpte vi med noe meskebrød, spekepølse og ost. «Vi skulle spurt moren din om å komme med en flaske Prosecco. Vi har en i kjøleskapet,» sa Tatjana. Da er det på tide å dra opp dagens overraskelse fra sekken – Prosecco.

Etter litt mat og vin går vi bort på ølsmaking. Hubertus har faste dager i sommer der han presenterer ølet sitt. Vi får smake på fire varianter med hvert sitt særpreg. Jammen har vi mange flinke folk i området!

Du trenger ikke dra langt for gode opplevelser. Vi syklet 70 kilometer på et døgn og fant mye spennende. Tatjana har blitt misunnelig på min glam-sykkel. Utover det hadde hun en fin tur.

Les mer om spesialsykler her: Sykler for alle med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB

 

X
%d bloggere liker dette: