Lokalturisme med en sår rumpe på sykkelen

av | 25. jul 2019

«Kan vi stoppe litt?» Tatjana har sittet på sykkelen i snart fem mil og merker at det ikke er noe hun er vant til. Komfortsetet tar ikke helt av for belastningen. Jeg sitter og koser meg i min Praschberger Comp CC «lenestol» på tre hjul.

Glam-sykling (Glamkling)

Vi er på lokal oppdagelsesferd. Etter vi skaffet oss el-sykler har lysten til å utforske lokale veier og opplevelser uten bil økt betraktelig. Rekkevidden blir også større. Og nå har jeg blitt oppmerksom på enda en fordel med sykkelen min. Fordelen med håndsykler er at beina kan sitte rolig. Det forenkler komfortable sitteløsninger. De med lengre bein får til og med strukket på beina (som er et behov jeg stadig hører om). Kanskje jeg skal definere det som glamkling?

Ladestopp på Heime

Vi starter turen fra hjemme og sykler oppover mot Dombås. Det er litt skarp luft, men jeg lar jakka ligge i sekken. «Kalenderen viser jo sommer!» Tatjana er delvis enig.

Vi tar oppover Øverbygdsvegen forbi Tofte og Budsjord. Utsikten mot bygda er like spektakulær som alltid og det er ikke mye trafikk. Da blir det en flott sykkelvei.

Dagens første turmål er Avdemsbue. De har nettopp åpnet ny restaurant der. Men jeg har litt rekkeviddeangst med sykkelen min. Så vi velger å ta en kort rast på Heime. Der låner de meg litt strøm mens jeg venter. Næringen får litt spin-off med lademuligheter. Særlig når kaffen og kakene er så innbydende!

Osten på jordet

Fra Heime finner vi en litt alternativ rute mot Lesja og passerer barneskolen før vi kommer opp på sykkelstien langs E136. Kommunegrensen er svært synlig på sykkelstien. Den er vesentlig bedre på vestsiden av Jora. Lesjingene kan være stolte av den. Når det er sagt, har jeg fortsatt noen ønsker om bedre skilting bortover sykkelveien. Vi må lete oss fram et par ganger.

Jeg har vært spent på hvordan Avdemsbue blir etter ombyggingen. Vi blir ikke skuffet. Påbygget ser ut som en rund ost hvor de har skjært ut et stort stykke som åpner seg mot jordet. Og der nede beiter kyrne. Det blir fin helhet. Stemningen er behagelig og maten er god. Nå har de også fått mye bedre inngangsparti og fasiliteter for funksjonshemmede. Rekkeviddeangsten min lever fortsatt, så jeg stjeler litt mer strøm. Vi har som mål å sykle rett til Toftemo.

Ølsmaking og glamping

«Skal vi sykle forbi kirka og på andre siden av Lågen tilbake?» Tatjana har lyst på litt variasjon. Det støtter jeg umiddelbart. Ved Lesja sentrum prøver vi å finne en snarvei ned. Det blir litt stisykling ved samfunnshuset, men det er bare moro. Deretter suser vi ned mot kirka. Jeg må nesten bremse for å holde meg under fartsgrensa.

Nå gleder vi oss til avslutningen. Toftemo er bare 6 kilometer fra hjemme. Likevel har vi lyst til å overnatte der. De har startet med glamping. Vi får en lavvo fullt utstyrt med dobbeltseng og elektrisitet plassert rett ved elvebredden. På Avdemsbue kjøpte vi med noe meskebrød, spekepølse og ost. «Vi skulle spurt moren din om å komme med en flaske Prosecco. Vi har en i kjøleskapet,» sa Tatjana. Da er det på tide å dra opp dagens overraskelse fra sekken – Prosecco.

Etter litt mat og vin går vi bort på ølsmaking. Hubertus har faste dager i sommer der han presenterer ølet sitt. Vi får smake på fire varianter med hvert sitt særpreg. Jammen har vi mange flinke folk i området!

Du trenger ikke dra langt for gode opplevelser. Vi syklet 70 kilometer på et døgn og fant mye spennende. Tatjana har blitt misunnelig på min glam-sykkel. Utover det hadde hun en fin tur.

Les mer om spesialsykler her: Sykler for alle med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB

 

Se også

aug 28 2020

Moskussafari med barn.

«Ser du den?» Jeg peker over mot andre siden av dalen. To unger ser febrilsk. En tror han ser den hun andre er mer i tvil. Forskjellen mellom moskus og stein kan være...
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
jul 15 2020

Tour de Dovre: Opplevelser fra en håndsyklist

«Det var en strålende tur! Og Grimsdalen var bare helt fantastisk!» Stemmen fra Bergen tilhører en overveldet håndsyklist som ringte meg etter Tour de Dovre. Hein...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
jul 03 2020

Fem tips for Tour de Dovre

Tour de Dovre er en spektakulær tur. Den blir enda bedre om du skrur ned tempoet. Jeg har noen tips for håndsyklister. Men de er like gyldige for alle andre som vil...
jun 16 2020

Magi fra Viewpoint Snøhetta

Dovre har en attraksjon som tåler gjentagende besøk. Jeg er på Viewpoint Snøhetta opptil flere ganger i året. Hvorfor? På en god dag kan du opplever magi her. Vi har...
En fin start på turen
jun 01 2020

Badetemperatur – 2 centimeter

Det er 19. april og jeg har hatt årets første bad. Hva gjør man ikke for å redde telefonen sin? Det var også det mest dramatiske med vår første skikkelige tur i...
På startstreken
aug 28 2019

Proteser på sykkel over Dovrefjell

Etter å ha svingt skarpt til høyre, må jeg bremse hardt mot jernbaneundergangen. Vann har vasket bort noe av underlaget og det er mye grov stein. Det fant også Morten...
jun 25 2019

Med (Velte-) Petter og Aleksander gjennom Dovre.

«OK, da krysser vi veien.» Jeg setter fart over E6 ved Dovre Motell (YX) mot sykkelveien. Petter har stoppet for trafikken og holder fast i en stolpe for å holde...
X