Det er sagt mye om året 2020. Veldig mange har slaktet det. Selvsagt kunne jeg godt unnvært smittefaren, men mine egne erfaringer fra i år ville jeg ikke vært foruten.

Den 11. mars i år var jeg på tur hjem med tog fra Oslo. Da visste jeg ikke at det ble siste yrkesreise på lang tid. Dagen før hadde jeg deltatt på lanseringsfest med Redd Barna og Det Magiske klasserommet der Funkibator hadde ansvar for deler av prosjektet. Festen bar noe preg av Covid-19, men ble gjennomført i god stil.

Avlyste aktiviteter

Så stoppet det meste. Ridderuka ble avlyst og et par andre arrangement fulgte etter. Permittering ble eneste fornuftige løsning på kort sikt. Funkibator halverte omsetningen dette året og har gått delvis på sparebluss. Flere av våre aktiviteter i et normalår har blitt avlyst, både privat og i jobb. Min og Tatjana sin store ferietur til England i vår ble ikke mulig å gjennomføre. Det var kanskje den bitreste pillen å svelge.

Vi skulle også starte med flere aktivitetsdager (Like Sko) sammen med Norges Handikapforbund og Likestillingssenteret på skoler i 2020. Det ble utsatt til 2021. Nå krysser vi fingrene for at smittebølgene snart har passert. Vi har også lært mer om hvordan vi kan tilpasse oss et strengere regime.

Planer for Tour de Dovre

Men etter noe av panikken hadde lagt seg, fant vi mulighet til noe begrenset aktivitet og jeg kom delvis tilbake i jobb. Vi klarte å gjennomføre to runder med Tour de Dovre. Egentlig takket være dårlig påmelding. Målt i økonomisk bærekraft var det ikke fornuftig, men aktivitet er viktig. Og det ga flere idéer for å stille om til bedre løsninger. Nå planlegger vi for guidede opplevelser på Tour de Dovre til neste år der vi også har fått støtte fra næringsfondet til Dovre kommune.

Landbruk

Vi fikk plutselig mulighet til å vurdere tiltak hjemme. Noe som rent matauk og en test på hva vi kan skaffe oss selv av mat. Kopplam ble anskaffet og vi fattet plutselig mer interesse for å dyrke selv. Ikke minst å utnytte bærbuskene våre. I tillegg bygget vi en egen uteplass kun med stein fra egen tomt.

Etter sommeren grep vi også sjansen til å øke kompetansen i permitteringstiden. Igjen takket være en gunstig «coronaordning» fra staten. Så vi tok kurset innføring i økologisk landbruk på Blæstad. 15 studiepoeng er nå i boks.

Noen savn

Men alt har ikke vært rett fram. Usikkerheten har preget året. En halvering av omsetning i Funkibator påvirker selvsagt. Derfor har også en del aktiviteter blitt forsømt. Blogginnlegg er blant dem. Vi skal komme sterkere tilbake, for jeg ser mange relevante tema framover. Det er gode historier vi vil formidle. Og de har vi egentlig veldig nære.

Vi har savnet noe av det sosiale og reiser. Samtidig har vi fått mye mer bevissthet rundt lokale opplevelser som setter mye høyere krav til fremtidige reiser.

Ny normal

Vi gleder oss til å samles i større grupper. Vi gleder oss til å spise ute. Og vi gleder oss til å fortsette på flere av de nye perspektivene 2020 har gitt oss.

Mange snakker om å komme tilbake til normalen etter pandemien. Jeg tror mer på en ny normal for egen del. Den blir mer selektiv. Jeg har sett at det går an å ta et par steg tilbake. Vi lever midt i smørøyet for å ha den friheten. Dette året lærte vi oss også å bruke noen av naturressursene vi lever i mye bedre. Skapergleden er definitivt hos oss. Utfordringen ligger i å velge riktig retning framover.

Jeg håper verden er i en kraftig endring etter mange nyttige erfaringer fra i år. Om målet blir å gå tilbake til før hvordan livet var før Covid-19, synes jeg vi har forstått lite. Godt nyttår!

X
%d