Hjelpemidler i hverdagen

av | 10. jan 2018

Når jeg forteller historien min til mennesker jeg møter, er medlidenhet en naturlig reaksjon. Ja, livet mitt forandret seg drastisk den dagen jeg klatret opp i et tre, falt ned og ble lam fra livet. Jeg har tøffe dager, som alle andre. Det jeg heller vil fokusere på, er hvilket «vinnerlodd» vi fikk, vi som bor i Norge. Jeg har en aktiv hverdag og deltar på lik linje som alle andre i det sosiale livet, takket være gode velferdsordninger.

I sommer var jeg aktivitetsleder på Camp Spinal, aktivitetscamp for personer med ryggmargsskade. Alle de norske deltakerene kom med tipp topp rullestoler, god kjennskap til sitski, armsykkel eller annet aktivitetsutstyr og i tilpassede biler som legger tilrette for et aktivt liv. Utstyr som i all hovedsak betales av staten Norge, med liten egenandel fra deltakeren selv. Alt settes i perspektiv, når det på samme aktivitetscamp kommer deltakere fra andre land, med utilpassede rullestoler på 25 kilo, 20 kilo tyngre enn min! De får lite eller ingenting og har ikke samme mulighet til å fortsette sitt aktive liv, eller være yrkesaktive. Jeg kan høyt og tydelig fortelle deg som leser dette, at jeg er «heldig» som er skadet i Norge!

Jeg kjører sitski i Hafjell, sykler fjellturer og på Mjøsa er det vannski som gjelder. Hvordan fungerer dette med transport, tenker du kanskje? Jeg kjører bil! En trygg og god bil, som er ombygd for meg. Jeg deltar i samfunnet på så og si samme måte som alle andre. Mulighetene vårt norske velferdssystem gir meg, har vært med på å bidra til at jeg har et verdig liv. Mitt liv i rullestol er tilrettelagt. Min lammelse, lammer ikke den personen jeg er. Jeg kan delta på sosiale arenaer, være med venner og leve et aktivt liv. Jeg har jobb, betaler skatten min med glede og er stolt i rollen som kjæreste og pappa.

Kjære Norge! Et hjertens tusen takk! Godt nytt år! 2018 er åpnet og jeg gleder meg vilt!

Se også

aug 04 2020

Funksjonsfordel..?

Jeg har lenge hatt en drøm om at uteområdet skal bli like tilrettelagt som inne, men det har vært litt lenger ned på prioriteringslista. Grusen mot inngangen har vært...
jun 09 2020

Første fotballtrening på 19år!

Denne gangen var det ikke jeg som fikk spille, men datteren min Viktoria. Jeg har lenge ønsket at Viktoria skulle prøve. Det har vært vanskelig å få henne interessert i...
mai 25 2020

Korona-trening

Trening Jeg har bestemt meg for å trene mer og bedre denne sesongen. Sist sesong klarte jeg å bli med til EM-troppen, men jeg følte selv at jeg hang etter de andre på...
mar 14 2020

Hockeysesongen 2019/2020 gikk ikke helt som planlagt.

Denne sesongen har vi startet opp med seriespill i kjelkehockey og har på denne måten fått spilt flere kamper enn vi har gjort noen gang tidligere. Det har også vært...
jan 27 2020

Rullestol Segway

Mange synes det er kult å kjøre rullestol. Etter jeg ble skadet, startet søsteren min og jeg rullestolbasketlag. Da fikk vi tak i mange rullestoler som også vennene...
nov 27 2019

Foredrag på engelsk!

Ideen For en 8-9 måneder siden var jeg på samling i Torino, Italia. Der gikk det jo mye av praten på engelsk. Landslagslege Hilde Moseby synes jeg hadde helt ok engelsk...
nov 07 2019

Lillehammer har fått en ny lekeplass

Jeg var spent på den nye lekeplassen i Lillehammer. Har de tenkt på tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse? Jeg og Viktoria drar for å sjekke! Eventyr...
okt 23 2019

Likeverdig Skolehverdag

For et par år siden var vi rundt omkring på skoler i Oppland. Vi var også og besøkte gamle skolen min hvor jeg ble skadet for 18(!)år siden. Da jeg som 15-åring ble...
X