Tour de Dovre er en spektakulær tur. Den blir enda bedre om du skrur ned tempoet. Jeg har noen tips for håndsyklister. Men de er like gyldige for alle andre som vil fokusere på en god opplevelse. Spesialsyklene til utleie er forresten ikke kun for de med nedsatt funksjonsevne.

Tour de Dovre har blitt en populær runde. Med god grunn. Den snirkler seg mellom tre nasjonalparker og kan nytes med svært få kilometer på hovedveg. Etter noen turer med håndsykkel, har jeg tips til å sikre gode opplevelser.

1.     Start på riktig sted.

Når jeg sykler rundturer, liker jeg godt å starte på det laveste stedet. Jeg liker nedoverbakker og da blir avslutningen et høydepunkt. Toftemo Turiststasjon er det overnattingsstedet som ligger lavest på turen. En liten avstikker fra korteste rute, men verdt besøket. Kom kvelden før og start herfra om morgenen.

Hvis du kommer med tog til Dombås (eller vil starte på Dombås av en annen grunn), er Trolltun en fin start på første turdag. Du kan komme med tog dagen før, hente eventuelle leiesykler på Holum Sport (det er bare 300 meter ned til Holum Sport fra stasjonen) og sykle den første bakken opp til Dombås Skiheiser og Trolltun. Sykler kan leveres igjen på Holum Sport før du tar toget tilbake.  

2.     Bli en ekstra natt. Stopp og nyt naturen

Hvorfor stresse når du kan nyte omgivelsene? Det er mange utsiktspunkter og fine steder å stoppe på hele runden. Et poeng med å sykle er å ta seg tid til å observere, lukte og bruke sansene. Etappene bør legges opp til å gi rom for dette. Været påvirker gjerne hvor ofte og lenge du vil stoppe. Men om du ikke sykler på en solskinnsdag, finnes det flere steder å besøke for å varme seg undervegs.

Med håndsykkel eller andre spesialsykler som har hjelpemotor er rekkevidden kortere enn de ordinære el-syklene som Dovrefjell Adventures leier ut. Derfor sørger jeg for å stikke innom noen serveringssteder underveis. De hjelper gjerne til med strøm. Da er det naturlig å kjøpe seg litt drikke mens jeg venter. Heime på Dombås og Folldal Gruver er et par eksempler i tillegg til overnattingsstedene.

Turen er på cirka 140 kilometer. Den kan fint sykles på tre dager med håndsykkelen og ett batteri. Men jeg anbefaler gjerne å forlenge med minst en natt. Da kan du enten ta to netter et sted og bli med på Moskussafari, ridetur eller andre aktiviteter. Du kan også dele opp en etappe. Fra Dovre kan du, for eksempel, overnatte på Furuhaugli første natten før du fortsetter til Hjerkinn Fjellstue.

3.     Smak på lokal mat og drikke.

Vi har mange gode råvarer i distriktet. Og serveringsstedene blir stadig mer bevisste på å utnytte dem. Du risikerer å gå opp i vekt. Er du glad i øl, bør du også smake på brygg fra Hubertus.

4.     Bad i Grimsa

Vi mener Grimsdalen er verdens vakreste seterdal. Grimsa renner gjennom dalen. På en varm sommerdag er det deilig forfriskende med en liten dukkert i elva. Om du fryser litt etterpå, kan du bare sykle litt videre for å få igjen varmen. Og jeg anbefaler sterkt en overnatting i Norges fineste betjente DNT-hytte, Grimsdalshytta.

5.     Bli med på gruppetur

Det er mange spennende historier knyttet til områdene på Tour de Dovre. Alt fra gamle myter til informasjon om flora og fauna. På gruppeturene med stutt guide (Geir Arne) stopper vi flere steder og forteller. I år har vi et prøveprosjekt og har planlagt en tur til. Du kan bli med Funkibator på tur i august. Turen er i stuttbeint tempo tilpasset håndsykler. Men alle kan være med. Det kreves ingen funksjonsnedsettelse. Det kreves bare ønske om å kose seg på tur. Velkommen!

PS: Sjekk også sidene til Nasjonalparkriket for flere opplevelser i Nord-Gudbrandsdal

X
%d bloggere liker dette: