Det store beinbyttet

av | 19. nov 2017

Helt siden Tatjana traff meg, har hun vært interessert i beina mine. Nå synes jeg derfor at det er på tide at hun ble med og får se på når nye bein fødes.

Det er mange fasetter ved å bytte bein. Noe var allerede forberedt før jeg og Tatjana kom inn fredag. Jeg hadde allerede vært hos OCH Ortopedi en tur for å få tilpasset hylser. Hylsene stod nå klare påmontert noen lange legger i prøverommet. Der ble vi møtt av Elin og Hanne fra OCH, og Helge og Tommy fra OttoBock. “Är du nöjd med din höjd?” spurte Tommy. Nå var valget mitt. “Det er litt tungvint å bytte alle buksene. Vi beholder høyden.”

Genium X3 er en forbedring av mine tidligere Genium. For meg er det et poeng å ha ett sett med bein som kan brukes til mest mulig. Jeg har lite sans for å dra med meg alt for mange egne føtter på tur. Det tar mye plass og er også lite samfunnsøkonomisk. Genium X3 kan jeg til og med bade med om jeg ønsker.

Etter måling av lengder og påfølgende kapping av leggbein, var det klart for å hoppe i beina. “Wow, du har fått kraftige legger!” kom det fra Tatjana. Sammenlignet med mine tidligere tynne stilker, så det ut som jeg hadde jobbet hardt på treningsstudio. Men der har jeg nok jukset litt…

Det er mye teknologi i tilpasningen. Oppsettet måles med laser og innstillinger programmeres via en PC. Siden jeg hadde Genium fra før, tok vi utgangspunkt i mine gamle innstillinger. Men fortsatt måtte jeg avsløre vekta mi. Dessverre er det ris til egen bak å ljuge. Det påvirker funksjonaliteten. “Nu kan du gå upp och gå tio steg för att kalibrera ditt knä.” Jeg gikk litt rundt. “Det føles som at høyre bremser mer enn venstre og jeg tror vi bør stille hælen litt ned på den foten og,” kom det raskt fra meg. Det hjelper med snart 40 års erfaring på proteser. Avvik merkes fort. Hanne fant fram umbrakonøkkelen og jeg startet en ny testrunde. “Dette kjennes bra!”

Under tre timer etter vi kom, var beina justert og klare til bruk. Denne gangen var det en smertefri fødsel, selv om det ofte kommer noen behov etter et par dager i det fri. Jeg må nok gå mye, for det er skritteller i beina.

 

Se også

Tekst: Take the risk or lose the chance
mai 24 2024

Interndiskusjon i hodet (prokrastinering)

Det siste året har jeg hatt mange diskusjoner med meg selv. Som regel forløper det seg slik: «Her var de en interessant artikkel. Dette burde jeg skrive om.» «Hvorfor...
Geir Arne på fjelltur med korte proteser og staver. Foto.
jan 21 2024

Våre fjell?

Bruken av fjellområdene i Nord-Gudbrandsdal er gjenstand for mye debatt. Interessekonfliktene skjerpes nå når villreinen har fått bekreftet svært dårlige levekår....
En dame med grå genser sitter foran en pc. I bakgrunnen en skjerm med et bilde av en hjemmeside
des 19 2023

Nye tider, nye sider

Høsten har vært en tid for oppussing og veivalg i Funkibator. Det var på tide å rydde i ambisjoner og mål. Det gjelder å finne tilbake til utgangspunktet. Formålet med...
To menn står utenfor en grind
mar 06 2023

Bli med Stian å gå mot kreft og ensomhet!

Personer som følger drømmene sine, inspirerer meg. Og de som også kobler det opp mot en større sak enn sin egen selvrealisering får enda mer respekt. Nå har jeg blitt...
To menn kommer gående mot kamera på sti.
des 12 2021

Universell utforming i villmark

Målsettingen med universell utforming bør være å gi like muligheter. Men når beveger vi oss ut av vårt menneskeregulerte samfunn til det økologiske mangfoldet? Skal...
Geir Arne sykler i Grimsdalen
des 31 2020

Hva lærte jeg av 2020?

Det er sagt mye om året 2020. Veldig mange har slaktet det. Selvsagt kunne jeg godt unnvært smittefaren, men mine egne erfaringer fra i år ville jeg ikke vært foruten....
jul 31 2020

Skattejakt på Dovrefjell

Jeg ser dem nede i dalsøkket. De går målrettet. Klarer jeg å holde dem unna med stutte bein? Det står om 100 år fiskerett. Fjellstyrene er 100 år i år. I den...
En fin start på turen
jun 01 2020

Badetemperatur – 2 centimeter

Det er 19. april og jeg har hatt årets første bad. Hva gjør man ikke for å redde telefonen sin? Det var også det mest dramatiske med vår første skikkelige tur i...
X