Jeg setter pris på personlige initiativ. Når formålet med initiativet er å fremme andre, blir jeg mer interessert. Hvis det også fremmer distriktet, blir jeg nesten euforisk. Prosjektet Bygdafolk fyller alle kriteriene.

Dovre er en liten kommune. I likhet med de fleste småkommuner i Distrikts-Norge er ikke befolkningstrenden positiv. Det fører med seg en del pessimistisk omtale. Da blir jeg glad når noen tar initiativ til å bidra til positivitet.

Noe bra, for alle, med alle.

Bygdafolk er et prosjekt av Iguan Design. Med mottoet «La oss slå et slag for hverandre! Bli med å skape noe i bygda vår; noe bra, for alle, med alle.» vil de portrettere dovringen med bilde og tekst. Alle med hver sin unike historie. Og ikke bare de historiene som media tradisjonelt fanger. Målet er å vise at vi har et stort mangfold i Dovre blant våre (rundt regnet) 2600 innbyggere.

Portrettene er digitalt på hjemmesiden til prosjektet. Hittil har de laget seks portretter, og flere er på veg. De har allerede en lang liste med forslag til spennende mennesker vi kan bli kjent med. Allerede har de fått fram en bredde som vekker noen tanker om hvilke ressurser som er tilgjengelige og som stadig utvikles i samfunnet vårt. For meg er det også moro å se at en dovring trenger ikke å ha et slektstre med røtter i bygda. Dovring er en tilhørighet til bygda. Det er en følelse du også kan oppnå som innflytter når du blir tatt imot på en inkluderende måte.

Utstilling på Dombås Senter

Lørdag fikk jeg lov til å klippe snora for å åpne en utstilling der alle portrettene er presentert. I utstillingen har de også inkludert noen ekstra bilder. Det var moro å se oppslutningen på åpningsdagen. Bygdafolket ville se Bygdafolk.

Utstillingen er åpen en uke. Ta deg en tur til andre etasje i Dombås Senter om du er i området. Det er verdt et besøk. Der kan du også få mulighet til å kjøpe portrett av deg selv.

«Det er ingen regel som sier at deltakeren må være født og oppvokst i kommunen. Alle vi som bor og lever her, utgjør dovringen. Personer som har flyttet ut, men som kan relateres tilbake til Dovrebygda på en interessant måte, er også dovringer.» – Iguan Design

PS: Prosjektet er et frivillig initiativ. Hvis dere vil støtte det, kan dere finne mer informasjon på www.bygdafolk.no.

X
%d bloggere liker dette: