Planen var å komme seg på Snøhetta denne helgen. Men en tvilsom værmelding endret turen vår. Resultatet ble en biltur rundt Dovrefjell.

Snøhettaturen er allerede beskrevet (selv om den var i etterkant).

Vi starter over Dovrefjell rett etter at Tatjana er ferdig på jobb. Været er veldig bra og vi får i alle fall sett majestetiske Snøhetta godt når vi passerer over Hjerkinn på E6. Men målet vårt i kveld er Skarvatnet i Oppdal. Der er vi bedt på middag og skal overnatte. Koselig å besøke familie på runden og.

Dugnadsfienden funnet på Vangshaugen

Denne runden blir en samling av Stuttbeinturer i et nytt område for meg. Noen er beskrevet i egne innlegg. Bilturen går over Aursjøvegen fra Sunndalsøra og ned i Eikesdalen. Mardalsfossen er det store målet og utover det er vi veldig fleksible. Eneste begrensningen er at vi må være på Dombås igjen tirsdag kveld.

Fra turen ved Åmotan.

Tidsskjemaet vi hadde opprinnelig sprekker allerede første dag. Heldigvis, vil jeg si. For det er mye morsomt på veien. På Nasjonalparksenteret i Sunndalen får vi gode tips om å kjøre inn til Åmotan og mot Vangshaugen Turisthytte. Det er absolutt å anbefale! Det er tett tåke på veg opp. Men etter en pause med vafler og Sunndalsgrøt, letner skyene noe ved Åmotan og vi tar turen mot fossene. Vi kommer aldri lenger enn til Sunndalsøra den dagen og overnatter på Sunndalsøra Hotell. Jeg tror ikke det blir første valg neste gang.

Vangshaugen turisthytte er flott.

Etter overnatting og frokost i Sunndalsøra begynner vi turen mot Aursjøen. Litjdalen er en vakker dal oppover med et regulert vassdrag. Vi tar god tid og stopper flere ganger, blant annet for å se på en jettegryte og når vi kommer opp mot Holbuvatnet tar vi en avstikker i retning Reinsvatnet for å se hvor de bygde jernbane ned fra fjellet. Lunchen er medbrakt pizza rett ved elva. Typisk turmat…

Geir arne ser på utsikten rundt jettegryta

Pizza kan også være turmat

Det herlige med denne turen er at vi lar opplevelsene styre klokka. Derfor rekker vi også innom Torbuvollen seter hvor vi kjøper ost og smør. Jeg lurer litt på om jeg går inn på privat eiendom, men vi får en hjertelig velkomst og godt med smaksprøver.

Vi stopper også ved Aursjøhytta. Der får vi kjøpt en termos med kaffe og leser om en fotoutstilling. «La oss se innom den og,» sier Tatjana. Den er plassert i en hvilebu og forteller historien om Aursjøen før og etter utbyggingen. I tillegg er det en del bilder fra nedtappingen av anlegget.

Interessant fotoutstilling ved Aursjøren

Ferden fortsetter mot Eikesdalen. Fjellsidene er bratte. Jeg er ikke veldig glad i høyder og blir litt usikker når vi bestemmer oss for å gå ut mot Aurstaupet. Og suget kommer når jeg er nærme kanten. «Det er LANGT ned!».

På kanten av stupet. Men fortsatt trygg avstand

Vegen ned er bratt og svingete med en fantastisk utsikt! Vi bremser på gir og triller sakte nedover mens vi nyter naturen. Vi kommer ned til parkeringen ved Mardalsfossen klokka fire. «skal vi se etter overnatting etter vi har gått opp dit?» spør jeg. «Ja, vi kan kjøre et stykke til».

På tur mot Mardalsfossen

Det er flere campingplasser og små hytter, men vi får ikke den gode følelsen. Turen fortsetter i retning Åndalsnes, for vi får lyst til å kjøre Trollstigen. Og plutselig er vi i nærheten av Isfjorden. Vi ender opp på Vandrerhjemmet i Åndalsnes fordi vi fikk lyst på overnatting med frokost inkludert. Litt bedagelig anlagt, serru.

Rekkverket på Gudbrandsjuvet kan også være turnstativ

Frokosten er atskillelig bedre enn dagen før, men været er ikke bedre. Grått og regn. Vi er skeptiske til utsikten med slikt tungt skydekke, men bestemmer oss fortsatt for å kjøre opp Trollstigen. Når vi tar av til Istdalen, så ser Tatjana skiltet til Gudbrandsjuvet. «Det er ikke så langt. Kan vi ikke kjøre dit og?» Vi kjører over og finner også ut at vi kan stikke innom Juvet landskapshotell. Tatjana kjenner ei jente fra New Zealand som jobber der i sommer. Vi blir vist rundt etter en fyldig oppdatering. Jeg får veldig lyst til å prøve dette hotellet en gang!

Kan jeg få komme inn??

Rommene på Juvet går fint inn i terrenget

Etter en liten fotosession på Trollstigen bestemmer vi oss for å kjøre mot sola og vender nesen hjemover. Vi sørger selvsagt for å invitere oss på mat og vin hjemme hos mamma for å avslutte en innholdsrik langhelg.

Dyreobservasjoner på Dovre