UT PÅ TURER |

I VILJENS LANDSKAP – Rondane 2012

FAKTA

Destinasjon: Rondane Nasjonalpark

Tidsrom: 30. juni til 8. juli 2012

TV: I viljens landskap. Produsert av Fabelaktiv og vist på NRK

Beskrivelse: Faren min var fjelloppsynsmann i Dovre kommune i 20 år. I barndommen var jeg med han på jobb der vi overnattet i hytter og satte garn i vannene som en del av fiskeforvaltningen. Men det ble ikke noen vandreturer. Derfor fikk jeg veldig lyst til å oppdage Rondane Nasjonalpark i det året den fyller 50 år. Samtidig får jeg feiret mine første 40 år på jorda.

Men jeg er ikke en typisk solovandrer. For meg er også en tur mulighet til å dele en opplevelse med noen andre som kan ha både glede og nytte av det. Og kanskje også gi noen en litt uvanlig utfordring.  Vi har regnet dette terrenget som litt ugjestmildt for mennesker med en funksjonsnedsettelse. Men min senere erfaring har vel egentlig motbevist det. – selvsagt ved å kunne utnytte hjelp og hjelpemidler.

En motivasjon med turen er å utfordre en del etablerte tankesett. Mulighetene til at flere kan komme seg ut er ett av dem (folkehelse). Dette har delvis blitt vist med Ingen grenser, men de ekspedisjonene er ganske ekstreme. Jeg vil også vise en tur med litt lavere terskel. I tillegg er det en pågående og tilbakevendende diskusjon om bruk og vern av nasjonalparkene. Ved å bruke personer med litt ekstra utfordringer på turen kommer vi fort opp i mange problemstillinger her. Hvor, hvem og hvordan skal vi få oppleve nasjonalparken (forvaltning og næring)?

"I viljens landskap." Rondane 2012 – dag 8, Jonas mot Veslesmeden

Turen blir vist på NRK 1 den 9. mai kl 1930. Programmet heter «I viljens landskap – Rondane Nasjonalpark 50 år.» Se mer om turen her  Det er Jonas sin dag. Jeg er fornøyd. Målet mitt er nådd ved å komme til Rondvassbu. Jeg har hatt en fantastisk tur...

Rondane 2012 – dag 6, Øvre Dørålseter – Bjørnhollia

Turen blir vist på NRK 1 den 9. mai kl 1930. Programmet heter «I viljens landskap – Rondane Nasjonalpark 50 år.» Se mer om turen her  Jeg merker en lang dag over Glupen. Samtidig gleder jeg meg virkelig til denne dagen. Dette er dagen for alternative...