Gruppebilde

Gruppebilde

«Jeg vil gjerne vite hva slags erfaring dere har med ridning og hester. Om dere ikke har noen erfaring, gjør ikke det noe. Vi har også hester uten erfaring som kan matche». Martin Hjerkind smiler lurt og ser utover gruppen. De aller fleste tar spøken med fatning og alle tørr fortsatt å være med på tur.

Martin Hjerkind informerer om turen

Martin Hjerkind informerer om turen

Årets Camp Funkibator Hjerkinn for Momentum er med støtte fra Extrastiftelsen under prosjekttittelen «med protese på tur». Hovedaktiviteten er ridetur på lørdag. Søndag er det padling og roing.

Det er en intim gruppe med muligheter for oppfølging. 15 stykker er med. Alle møter i god tid med godt humør. Selv om ikke alle kjenner hverandre fra før, går det ikke lang tid før samtalene flyter lett.

Etter middag fredag har vi et lokalt innslag. Det er hyggelig å kunne koble samlingen opp mot lokale tradisjoner. Øyvind Svartbrenna klarer det utmerket med sitt felespill.

Øyvind Svartbrenna underholdt deltakerne

Øyvind Svartbrenna underholdt deltakerne

Klokken halv ti lørdag morgen står det 15 spente deltakere utenfor stallen. Martin fra Hjerkinn Fjellridning viser alle hvordan vi skal stelle hestene, for det er en del av opplegget. Alle må skrape hover og børste hesten før den skal sales. Noen er ikke like komfortable når de blir ropt opp og får tildelt sin nye firbeinte venn. Hesten er jo litt større enn en hund. I tillegg har vi allergikere i gruppa. Men ingen segner om og etter en times tid er vi klare for tur.

Det er et langt følge som rir oppover mot Viewpoint Snøhetta. Det er vårt turmål i dag.

Vi må krysse E6 for å komme opp til Viewpoint. Det høres ganske komplisert ut med et ridefølge på 20 hester. Men to av instruktørene stopper effektivt all trafikk og vi kan komme over uten forstyrrelser. Likevel er det ganske spennende å ri langs veien. Hva om hesten skvetter?

Etter en stund rir vi av vegen og ut i terreng. «Vi er vel på moskussafari», roper Martin til gruppa. «Oppe i fjellsiden til venstre ser dere nå moskus». Det er en knapp kilometer unna nå. De er litt vanskelige å se. «Vi får ri mot dem slik at vi ser dem bedre,» fortsetter Martin. Hestene våre dilter etter turlederen vår opp bakken. Etter en stund forsvinner moskusene ut av syne. De er bak en åskam og beiter. Vi rir rundt kammen og speider oppover. Og der – litt ovenfor oss – der er moskusene. To kuer med hver sin kalv. De beiter fredelig et par hundre meter ovenfor oss. Vi fortsetter noe lenger og stopper opp. Det gjør imidlertid ikke moskusene. De gløtter litt på oss, konkluderer med at dette er ingen fare, og fortsetter å spise. Når de nærmer seg hundre meter unna spør Liv Karin: «Kan vi dra nå?» Martin er enig. Men akkurat i det vi skal videre ser vi en flokk med reinsdyr i horisonten på toppen av fjellet. Det er godt over hundre dyr der oppe. Et majestetisk skue med moskus i front og reinsdyr i bakgrunnen!

Alle deltakerne kom til Viewpoint på hesteryggen

Alle deltakerne kom til Viewpoint på hesteryggen

Vi begynner å ri mot Viewpoint igjen. Det er en liten bakke ned i starten. Moskusen beiter like anfektet bak oss. Plutselig stopper følget vårt opp. Arne har falt av. Og moskusen nærmer seg. Men han er ganske raskt oppe igjen. Moskusen bryr seg fortsatt ikke om oss.

Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet utsiktspaviljongen Viewpoint Snøhetta. Det er Norsk Villreinsenter Nord som er ansvarlige for den. Bygningen har fått flere internasjonale priser og er en stor turistattraksjon. I fjor besøkte flere enn 20 000 mennesker stedet.

Villreinsenteret har egen naturveileder der oppe om sommeren. Vi får en strålende service der oppe med et spontant foredrag mens vi spiser matpakken. Tiden går nesten for fort, men vi må komme oss ned igjen. Regnet truer i skyene og på tur ned mot Hjerkinn Fjellstue

Martin har en ekstra utfordring for oss på hjemturen. Han rir inn i skogen. Der blir vi tvunget til å styre hestene mer aktivt. Det blir noen alternative ruter mellom trærne, men alle klarer seg bra. Mestringsfølelsen merkes tydelig i gruppen.

Etter vår egen lille ekspedisjon fikk vi anledning til å se filmer om flere rideopplevelser på kvelden, blant annet Norge på langs. Våre deltakere er kanskje ikke helt klare for en så lang tur ennå, men alle vil gjerne komme tilbake for flere opplevelser på hesteryggen neste år.