Inspirerende foredrag av Mikael Andersson

Foto: Bodil Nilsen

Foredrag kan gi mange inntrykk. Og noen klarer å formidle sine budskap på veldig minneverdige måter. Mikael Andersson er en person som har en utstråling og det jeg vil kalle karisma. Etter to timer som tilhører satt jeg igjen med ekstra inspirasjon til å mestre mer.

Mitt mål med egne foredrag er å flytte grenser. Derfor er det viktig å få innspill fra mennesker som Mikke. Da jeg og Tare (Teksum) ble bedt om å fortelle om Ingen Grenser på 30-årsjubileumet til Eikholt i Drammen, fikk vi også anledning til å få med oss andre foredragsholdere. For meg ble det en ekstra verdi å få anledning til å høre historien til denne spennende svenske mannen. Han er en klar problemløser og det slo meg umiddelbart at hans tanker og vinklinger er vesentlige holdninger for kreativitet, innovasjon og entreprenørskap. Ingen dogmer er hellige, og utfordringer er til for å løses. Det gjelder bare å finne riktige framgangsmåte. Et av minnene som virkelig satte et inntrykk i meg, var hans fortelling om sitt nye mobilkjøp. Ekspeditøren hadde anbefalt et par modeller med store taster, og sterkt frarådet en telefon som han selv så på – en iPhone. ”den har varmefølsom skerm, og krever fingertupper for å kunne betjenes”. Mikael ble så nysgjerrig at han kjøpte den. ”Är det sant?” Må man ha fingre for å betjene denne? Den umiddelbare erfaringen tydet på et ”ja”. Men ette rto ukers trening hadde han løst saken og betjener nå telefonen like effektivt som alle andre. Da han demonstrerte det for oss, virket det som han kysset telefonen.

Foto: Bodil Nilsen

Mikael viser at metode ikke er vesentlig. Det er resultatet som teller. Dette kan sammenlignes med Ingen Grenser og. Samarbeidet i gruppen og utnytting av de sterke sider var uvurdelig for å oppnå resultatet med ekspedisjonen. Vi måtte tenke utenfor boksen ved flere anledninger. Slike erfaringer er svært nyttige i evnen til å mestre utfordringer uavhengig av arena.

Foto: Bodil Nilsen

Jubileumskonferansen til Eikholt hadde også flere gode innslag. Min foredragspartner for dagen, Tare, hadde en god beskrivelse av sin opplevelse av ekspedisjonen ispedd mye humor. Og som litt filosofisk anlagt likte jeg godt Sidsel Høye Haugan sitt bidrag som utfordret i å våge å reflektere over eget liv. Og jeg er veldig enig i at gode samspill øker egenverden til den enkelte. Det handler om å bli sett som den man virkelig er!